Drie sters duiker

Master diver

De drie sters duikopleiding is een leergang van verdieping. In deze opleiding worden de puntjes op de i gezet en de achtergronden van wat je tot nu toe als vaste gegevens hebt aangenomen verduidelijkt.

Je wordt opgeleid als begeleidend duiker. Je leert in het onderdeel Redden hoe je moet reageren bij een duikongeval. Ook leer je hoe je duikers in opleiding kan begeleiden door duiktechnieken met hen te oefenen. Ten slotte worden je recente inzichten in de decompressietheorie aangeboden. Ook de drie sters duiker duikt binnen de nultijden.

Ook deze opleiding bestaat uit een aantal theorielessen, zwembad- en buitenwaterlessen. Als aanvulling op de drie sters opleiding is ook de specialisatie Redden verplicht. De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

De drie sters duiker aan de leiding

Als een drie sters duiker kom je vaak in de situatie dat je met lager gebrevetteerde duiker gaat duiken. Zelfs situaties met onervaren duikers zijn zeker niet uit te sluiten. In deze opleiding leer je omgaan met dit gegeven.

Decompressie

Dit onderdeel gaat dieper in op het fenomeen decompressie. Wat je niet leert zijn decompressieduiken; daar is een aparte specialisatie voor. Dit deel van de cursus leert je erg veel over decompressie, de geschiedenis ervan en de laatste inzichten en ontwikkelingen, die steeds aan verandering onderhevig zijn.

Redden

Deze specialisatie is verplicht voor het behalen van je drie sters brevet, maar eigenlijk erg nuttig voor iedere duiker. Je leert hier om te gaan met noodsituaties, alarmeren van hulpdiensten, zoekacties opzetten of uitvoeren. Daarnaast leer je adequaat te handelen als een slachtoffer op de kant is door bijvoorbeeld te reanimeren en/of zuurstof toe te dienen. Bij de TD doen we deze specialisatie al tijdens de twee sters opleiding.

Reanimatie

Wij vinden het belangrijk dat alle clubleden kunnen reanimeren. We duiken vaak op afgelegen plekken en als er iets gebeurd waarbij reanimatie nodig is, telt iedere seconde. Dus willen we graag dat onze clubleden dit kunnen. Onze instructeurs mogen zelf de reanimatiecursus geven en de TD beschikt over reanimatie poppen en een oefen AED. We bieden deze cursus  en herhalingscursussen jaarlijks aan. Een belangrijk onderdeel van deze specialisatie is de reanimatie. Deze is geïntegreerd in de specialisatie Redden in de vorm van het DAN Basic Life Support. Daarin leren we je reanimeren (met erkend reanimatie-diploma), maar ook wondverzorging en stressmanagement.

Duikuitrusting

In dit hoofdstuk leer je heel veel over de duikuitrusting. De werking van ademautomaten, stab-jacks. Informatie over (droog)pakken en flessen.

Proberen?

Wil je eerst proberen hoe het is om onder water te ademen? Dan kun je geheel vrijblijvend een introductieduik maken in het zwembad. Je gaat onder begeleiding van één van onze instructeurs met perslucht onder water. Ben je geïnteresseerd in een introductieduik? Neem contact met ons op!