Twentse Duikvereniging Losser

Nettentraining

Wat doe je als je vastzit in een visnet? Als duiker kan dat soms makkelijk gebeuren. In de Oosterschelde en Grevelingen wordt veel gevist en de Noordzee ligt bezaaid met achtergelaten visnetten. De Twentse Duikvereniging geeft daarom elk jaar een speciale nettentraining in de gecontroleerde omgeving van een zwembad, waarin je leert wat je wel en vooral niet moet doen als je een net tegenkomt. Op donderdagavond 25 april mochten de duikers weer oefenen met verschillende soorten netten.

Het was weer tijd om eens serieus in de verstrikt te raken tijdens de nettentraining. Natuurlijk wil je liever voorkomen dat je ooit verstrikt raakt in een visnet tijdens het duiken, maar het is altijd nuttig om eens te oefenen wat je in zo’n geval dan het beste kunt doen.

Verschillende soorten netten hadden we tot onze beschikking: een grote fuik en verschillende  liggende netten. Toegegeven: soms kostte het even wat moeite om daadwerkelijk vast te komen zitten in een net. Maar gelukkig waren er overal begeleiders die met liefde even een stukje van het net om een kraan of stukje flesband draaiden. En als je dan eenmaal vast zit, blijkt loskomen direct best moeilijk.

Belangrijkste les: rustig blijven. Hoe meer je beweegt, hoe erger het wordt. Dus je stil houden en eens rustig proberen te analyseren waar je nu precies vast zit, is de beste tactiek. Maar we waren er natuurlijk om te oefenen. Dus eens goed in de knoop raken en weer loskomen is nuttig, leuk en leerzaam. Maar laten we vooral hopen deze nieuwe skills nooit in de praktijk te hoeven brengen.